Vioolles voor ouderen

Muziek, klanken brengen herinneringen terug uit het verleden.

Veel ouderen speelden in hun jeugd viool. Het bijzondere van muziekmaken vanaf jonge leeftijd is dat de motoriek van het spelen opgeslagen wordt in het spiergeheugen. Muziek heeft een bijzondere uitwerking bij mensen met geheugenproblemen, geheugenverlies of dementie.

De ontvankelijkheid voor muziek, meer dan welk vermogen ook, blijft het langst behouden als de hersenen steeds meer laten afweten. Mensen met geheugenproblemen keren veelal in zichzelf. Muziek helpt hen, soms heel kort, weer met anderen te communiceren.

Wendela speelt duetten samen met de ouderen, de kracht van muziek doet vaak de rest. De vaardigheid van het instrument is weggezakt maar kan bij gebruik opnieuw terugkomen. Het viool spelen is geen therapie maar heeft absoluut een therapeutische werking. Zolang dit mogelijk is vormt improvisatie een belangrijk deel van de les. Door improvisatie en bestaande muziek te spelen wordt er veel gevraagd van de hersenactiviteit, maar dit zal voor veel voldoening zorgen. Het plezier van samen muziek maken staat voorop!

De vioollessen kunnen thuis of op een locatie naar keuze in omgeving Utrecht gegeven worden. Dit geeft mantelzorgers even vrij af. Betaling via Persoonsgebonden Budget (PGB) is mogelijk.