Muziek en dementie

Muziek maakt je gelukkig

Muziek luisteren, of zelf maken, activeert miljarden hersencellen, maakt nieuwe verbindingen mogelijk en vernieuwt verloren gegane verbindingen. Die nieuwe verbindingen zorgen voor het vrij komen van oxytocine, het ‘geluks’stofje. Daardoor voel je je blij als je muziek maakt of luistert.

Veel ouderen speelden in hun jeugd een muziekinstrument. Het bijzondere van muziekmaken vanaf jonge leeftijd is dat de motoriek van het spelen opgeslagen wordt in het spiergeheugen. Dit kan met enige oefening weer opgepakt worden.

Wanneer de hersenen het meer en meer laten afweten blijft de gevoeligheid voor muziek nog heel lang behouden. Mensen met geheugenproblemen kunnen in zichzelf keren. Het luisteren naar muziek geeft hen en anderen de mogelijkheid weer in het ‘nu’ te geraken. Het helpt om herinneringen op te halen die anders niet meer ‘bereikbaar’zijn.

Muziek heeft een bijzondere uitwerking bij mensen met geheugenverlies, dementie, parkinson, en andere chronische ziektes.

Voor iedereen is de periode tussen het 15e en 25e jaar de meest gevoelige voor het onthouden van muziek. Wendela gaat samen met u op zoek naar de muziek uit die periode. Zij maakt een persoonlijke afspeellijst om naar de te luisteren en om te gebruiken bij de dagelijkse zorghandelingen. Denk aan een eigen ‘op sta’muziekje, een favoriet nummer dat maakt dat douchen of aankleden minder stressvol is, misschien een speciaal ‘slaap’lied? De herkenning van de eigen favoriete muziek stelt iemand met dementie op zijn/haar gemak, zorgt voor een veilige sfeer.

“Met veel rust en aandacht begeleidde Wendela een ochtend in de week mijn schoonvader met dementie. Ze hebben samen o.a. zijn favoriete klassieke muziekstukken geluisterd. Wendela wist de goede snaar bij hem te raken, waardoor hij in zijn element was, graag muziek luisterde en veel vertelde over vroeger. Wanneer ik na een paar uur vrijaf weer thuis kwam, zag het er heel gemoedelijk uit met die twee.”

Lia Kemerink, mantelzorger

Individuele begeleiding
Wendela werkt als musicus en daarnaast als individueel begeleider bij ouderen met beginnende dementie of parkinson. Zij gebruikt muziek om contact te maken, aan te sluiten bij iemands geschiedenis en leefwereld. Tijdens de bijscholing en training van MuziekGeluk leerde zij hoe een speellijst samen te stellen van iemands favoriete muziek. Een kopje koffie drinken en een wandelingetje horen natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Respijt zorg
Deze vorm van begeleiden, van contact maken met iemand met dementie, inspelen op wat er is, geeft de mantelzorger de mogelijkheid ruimte en tijd voor zichzelf te maken: even geen verantwoordelijkheid voor de ander. Liefde voor muziek is in haar benadering essentieel.