Muziek en dementie

Muziek en dementie: op ieder moment van de dag een brede lach!

Muziek en dementie is een gouden combinatie. Muziek geeft het leven van mensen met dementie weer kleur en het maakt de zorg voor hen eenvoudiger en vooral leuker. Samen luisteren naar iemands muziek geeft aanleiding tot gesprek, tot uitwisseling van gebeurtenissen, brengt herinneringen terug die niet meer bereikbaar waren. Muziek tovert een lach op iemands gezicht en is de grootst denkbare hulp bij de dagelijkse ondersteuning van iemand met dementie.

Als musicus en violist kom ik thuis bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Ik begeleid hen bij dagelijkse bezigheden, we wandelen, drinken thee, praten over van alles en nog wat en vooral over muziek. De zoektocht naar de favoriete muziek van iemand met dementie is een spannende tocht. Het lijkt alsof er niets meer in hun geheugen zit. Echter, bij muziek hebben de meeste mensen bijzondere herinneringen, zelfs diegenen die zeggen dat ze die niet meer hebben. Een liedje uit hun jeugd brengt gebeurtenissen terug in het heden. Dat ene liedje kan zorgen voor een kettingreactie van vergeten gebeurtenissen en ervaringen.

Het bijzondere van muziek is dat het ‘hokjes’ opent in hersengebieden die eigenlijk al dicht waren. De herinnering geeft iemand met dementie houvast in een verder ongewisse wereld. Het brengt hem/haar rust en geluk.

In mijn begeleiding probeer ik de juiste muziek te vinden die helpen bij het wakker worden, het douchen, het bewegen, het vinden van rust en het slapen gaan. Ik maak van al deze muziek verschillende playlists die de mantelzorger kan gebruiken op het moment dat het welkom is. 

Lees hier verder!